Een warmtepomp bespaart energiekosten

Warmtepompen worden steeds populairder. Dat is ook niet gek, want het kan echt veel kosten besparen. Over een warmtepomp wordt veel gepraat, maar de aanschaf gaat nog niet soepel. Dit komt mogelijk door allemaal vooroordelen.

Wat is een warmtepomp?

Waterpompen zijn een milieuvriendelijk alternatief om je huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Dit wordt dan omgezet tot bruikbare energie om het huis te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt stroom. Het stroomverbruik in je huis neemt dus toe en het gasverbruik af. Maar als je bijvoorbeeld gebruik maakt van bijvoorbeeld zonnepanelen, dan zal je dus eigenlijk bezuinigen op gas.

Is het niet te koud voor een warmtepomp?

Een warmtepomp staat buiten. Buiten zijn er natuurlijk verschillende temperaturen. Zeker in Nederland weten we dat het temperatuur enorm kan verschillen. De ene keer is het heel warm, de andere keer heel koud. Over zo’n pomp wordt er wel eens gezegd dat het veel te koud is. Er wordt dus beweerd dat zo’n pomp er niet tegen kan. Maar dat is helemaal niet het geval.

De pomp heeft maar een klein beetje warmte nodig om buitenlucht om te kunnen zetten in bruikbaar warm water. Een warmtepomp is zo een heel sterk product die zelfs nog warmte kan vinden onder het vriespunt. Het rendement is echter wel lager, maar daar zijn dan ook verschillende soorten warmtepompen voor.

airco maassluis

Zijn warmtepompen lelijk?

Het is leuk dat het allemaal heel duurzaam is, maar je wil natuurlijk ook dat je huis er een beetje netjes uitziet. Het zou een minpunt zijn als je de waterpompen bijna nergens kan plaatsen of je huis als het ware wordt verpest. Waterpompen worden meestal netjes ontworpen. Ze hebben een leuk design. Daarnaast merk je in huis niks van deze pomp. Deze komt in thuis namelijk in de boilerkast te staan. Buiten zal hij ook heel subtiel geplaatst kunnen worden. Daardoor zal hij bijna helemaal niet opvallen.

Zijn warmtepompen duur?

In de aanschaf lijken deze pompen verschrikkelijk duur. Je kan denken aan een bedrag van 4000 euro tot 20.000 euro. Het is dus inderdaad best een dure aanschaf, maar het kan wel een gunstige investering zijn. Het kan namelijk veel financiële kosten besparen. Daarnaast wordt het product ook voor een deel ook gesubsidieerd door de overheid. De overheid steunt het namelijk enorm als jij zo’n pomp aanschaft. Daarom kan je dus veel kosten besparen. Het is het overwegen waard.

Lees meer over VRF systemen en warmtepompen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *