Pasfoto

Aan de pasfoto worden tegenwoordig nogal wat eisen gesteld. Eisen die betrekking hebben op onder meer de maatvoering, de kwaliteit van de foto, de achtergrond, de houding en uitdrukking en belichting.

 

Voldoende scherpte en contrast in de foto

Een pasfoto is 35 millimeter breed en 45 millimeter hoog en de breedte van het gezicht op de foto – van ooraanzet tot ooraanzet- mag tussen de 16 en 20 millimeter liggen. Een pasfoto moet in kleur zijn, moet uiteraard goedgelijkend zijn, voldoende scherpte hebben en voldoende contrast bieden. Uiteraard moet de foto onbeschadigd zijn, niet bewerkt zijn en een resolutie hebben van 400 dpi.

 

Geen kleurverloop in de achtergrond

Ook de achtergrond van de pasfoto moet aan nogal wat voorwaarden voldoen en mag lichtgrijs, lichtblauw of wit zijn en dient in alle gevallen egaal te zijn. De achtergrond mag geen kleurverloop hebben en er moet voldoende contrast zijn tussen hoofd en de achtergrond. Dan het gezicht, dat dient op de pasfoto onbedekt te zijn; het gezicht moet volledig herkenbaar zijn iets dat ook voor de ogen geldt. De oren hoeven niet helemaal zichtbaar te zijn, als de breedte van het gezicht dat maar wel is.

 

Kijk met een neutrale blik recht in de camera

Zit je klaar? Dan dien jij je hoofd recht naar voren te houden, dienen je ogen op een horizontale lijn te zijn en mag jij je hoofd niet kantelen. De schouders heb je recht, zonder zichtbare ondersteuning. Verder dien je een neutrale blik te hebben, kijk je recht in de camera en houd jij je mond gesloten.

 

Zorg voor volledig doorschijnende glazen in je bril

Draag je een bril, dan dienen je ogen volledig zichtbaar op de pasfoto te komen en heb je volledig doorschijnende glazen in je bril. Er mag bovendien geen sprake zijn van schaduw of verstorende reflectie. Uiteraard mag de foto niet onder- of overbelicht zijn, mag er geen schaduw in het gezicht zitten zoals er ook geen reflectie in het gezicht zichtbaar mag zijn.

 

Je hoofd dient volledig en gecentreerd op de foto afgebeeld te zijn

Je hoofd dient volledig en gecentreerd afgebeeld te worden. Uiteraard mag jij je hoofd wel bedekken als dit vanwege godsdienstige of levensbeschouwelijke redenen is. Voor kinderen zijn de regels ietsje minder streng, al wordt een foto met gesloten ogen ook bij een kind niet goed gekeurd, zoals ook een pet of cap anders dan vanwege godsdienstige reden niet toegestaan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *