Stomerij

Stomerij

Gelukkig kan de meeste kleding gewoon in de wasmachine gewassen worden maar bepaalde kleding zal ook naar de stomerij gebracht moeten worden. Bij het wassen heb je een oplosmiddel nodig om de vlekken eruit te kunnen krijgen. Wanneer er een P in het wasvoorschrift staat betekent dit dat het naar een stomerij moet. Een stomerij is een textielreinigingsbedrijf waar kleding en andere textiele stoffen gewassen en gereinigd kunnen worden. Textielreinigers reinigen het aangeboden wasgoed in organische oplosmiddelen of in water. De stoom die in een stomerij gebruikt wordt dient ter verwarming in de reinigingsmachine en voor het afwerkingsproces. Verschillende stoffen zijn te gevoelig, waardoor ze niet gereinigd kunnen worden zonder speciale apparatuur en deskundigheid.

Speciale apparatuur

Bij stomerijen beschikken ze over deze speciale apparatuur en zijn zelfs geschoold en ervaren in het reinigen, strijken, verstevigen en persen van de kleding. Kleding wordt voor twee verschillende redenen in oplosmiddelen gereinigd namelijk door dat de stofsamenstelling of confectiemethode geen water kan verdragen. Ook de vervuiling is hoofdzakelijk niet wateroplosbaar. Om te weten hoe jouw kleding gewassen moet worden kun je kijken in het wasetiket dat bevestigd is in de desbetreffende kleding. Dit is door een leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat het beschadigd kan worden door verkeerde reiniging technieken. Wassen met hoge temperaturen of door het gebruiken van verkeerde wasmiddelen of droogproces kan bijvoorbeeld leiden tot onherstelbare beschadiging van het materiaal of van bepaalde eigenschappen.

Hoe werkt het stomen?

Ondanks dat veel mensen bij de naam stomerij denken dat hun kleding gestoomd wordt is dit niet waar. Er wordt namelijk geen stoom gebruikt. Bij veel stomerijen wordt er gebruik gemaakt van het oplosmiddel perchloorethyleen. Het reinigende vermogen van PER is voor niet wateroplosbaar vuil groter dan dat van de alternatieve reinigingsmethoden. Ook nu is PER nog steeds het enige oplosmiddel die voor zwaar verontreinigd textiel voldoende reinigend vermogen biedt.

PER thuis gebruiken?

Omdat PER een hele giftige stof is kun je dit niet zelf thuis gebruiken, daarom moet het ook naar de stomerij. Er wordt eerst gekeken naar wat voor soort vlekken er in de kleding zit. Bloed wordt namelijk op een hele andere manier uit de kleding gehaald dan vet. De kleding wordt gesorteerd op de verschillende stoffen die in de kleding verwerkt zijn. Ook wordt er bij een stomerij gebruik gemaakt van verschillende wasmachines. Meer informatie over hoe er te werk wordt gegaan in een stomerij kun je op de website van een stomerij vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *